Digitaal Activisme: TweetStorms

Standard

In de afgelopen maand is de gemeenschap van activisten op Facebook en Twitter aan het experimenteren geweest met een nieuwe vorm van protest, de “TweetStorm”.

Download now or preview on posterous

TweetStorms-NL.pdf (15 KB)

Wat is een TweetStorm?

In een gecoördineerde actie verzenden veel gebruikers dezelfde tweet op hetzelfde moment, waardoor een “storm” van tweets gegenereerd wordt.

Hoe werkt het?

Iedereen kan een TweetStorm ontketenen, je hoeft alleen maar te beslissen:

1. … wat de tekst van de tweet(s) zal worden: de tekst, de hashtag(s) en degene(n) aan wie de tweets gericht zijn, bijvoorbeeld 
2. … op welke tijd de tweets moeten worden verstuurd (van essentieel belang om een tijd te kiezen dat er meestal veel supporters online zijn)

En dan?

Je zult mensen moeten vertellen over de TweetStorm. Je zult mensen moeten vragen ook mee te doen aan de Tweetstorm: door het versturen van een tweet of het opzetten van een geplande tweet (zie hieronder) en door het verspreiden van het idee aan hun volgelingen!

Vervolgens houd je de tekst van de Tweetstorm bij de hand en verstuur je de tweets op het afgesproken tijdstip, of je roostert de tweets van tevoren, zodat ze op een bepaald tijdstip verstuurd worden.

Hoe plan ik een tweet?

TweetDeck bevat een functie om tweets van tevoren in te plannen, en er zijn diverse gratis online ‘scheduling’ diensten beschikbaar. Zie voor meer informatie: “15 gratis diensten om Tweets in te plannen op Twitter” (http://bit.ly/aWW4kS).

Hoe weet ik op welke tijd ik de tweet moet sturen, als ik in een andere tijdzone ben?

Check tijdstippen in verschillende tijdzones hier: http://www.worldtimeserver.com/ of hier: http://www.worldtimezones.com/

En dat is eigenlijk alles.

Samenvatting

1. Schrijf de tweet met tags, @ username (s)
2. Recruteer je vrienden met behulp van DM, e-mail, FaceBook, etc
3. Vergeet niet om je tweet in te plannen!
4. De informatie doorgeven aan …
5. Stuur steeds vaker een herinnerings-tweet als het moment van de storm dichterbij komt.

Zijn TweetStorms effectief?

Een voorlopige analyse ondersteunt het idee dat TweetStorms zeer effectief zijn. Of dat door nieuwigheid komt of doordat er zo hard aan gewerkt is, dat is nog niet te zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is dit: 

1. TweetStorms werken, alleen dankzij de gecoördineerde acties van de betrokken personen. TweetStorms zijn niet per se succesvol als ze los staan. Ze zijn een belangrijke aanvulling op de verzoekschriften, e-mails, brieven en ansichtkaarten die worden verstuurd in het kader van diverse andere campagnes.
2. Op Twitter kunnen activisten tegenwoordig niet langer mikken op de Trending Topics, dus zijn gerichte TweetStorms het beste alternatief. Zij trekken de aandacht van andere gebruikers, wat alleen kan bijdragen aan de versterking van de zaak.
3. TweetStorms zijn geen spam. Spam is nutteloze of irrelevante informatie verstuurd naar willekeurige of niet-verbonden doelstellingen.
4. TweetStorms zijn geen vermaak, het is serieus activisme om bewustzijn te verbreiden. Ze zijn ontworpen om de aandacht te trekken vanuit allerlei hoeken, niet alleen “UN” of “State Dept” bijvoorbeeld. TweetStorms laten aan bondgenoten zien, dat de zaak nog steeds sterk leeft. Zij tonen potentiële vijanden ook dat de voorstanders van de zaak verenigd zijn.
5. TweetStorms zijn democratische van nature: iedereen kan een stem hebben in wat er gezegd wordt, aan wie het gericht is, en wanneer.

Tenslotte 

Het is belangrijk om, als activisten, niet alleen deel te nemen aan TweetStorms, maar ook om actief anderen aan te moedigen om mee te doen. Activisme stopt niet bij de knop ‘verzenden’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s